بررسی لپ تاپ گیمینگ و معمولی

3 دقیقه زمان مطالعه

خیلی از ما زمانی که تصمیم به خرید لپ تاپ میگیریم بین خرید لپ تاپ معمولی، پیشرفته و گیمینگ دچار تردید میشویم.

کدام یک بهتر است؟ لپ تاپ گیمینگ یا معمولی. دانستن تفاوت بین این دو به شما در تصمیم گیری بهتر برای خرید لپ تاپ کمک زیادی می کند و باعث می شود در شرایط اقتصادی کنونی که تهیه یک لپ تاپ بودجه به نسبت بالایی می خواهد بتوانید با آگاهی بیشتری انتخاب خود را انجام دهید.

اینکه آیا لپ تاپ مخصوص بازی تهیه کنید و یا معمولی به نوع استفاده شما بستگی دارد و در واقع نیاز شما مشخص می کند که کدام یک بهتر است. مجموعه پیشتازان تکنولوژی در ادامه این مقاله به مقایسه این دو لپ تاپ از جنبه های گوناگون مانند ویژگی های سخت افزاری از قبیل پردازنده، رم، گرافیک، و ویژگی های ظاهری مثل صفحه نمایش و تفاوت قیمت لپ تاپ گیمینگ با معمولی می پردازد و تفاوت های میان آنها را بررسی می کند. پیشنهاد ما به شما کاربران عزیز سایت پیشتازان تکنولوژی این هست که ادامه این مقاله را با دقت مطالعه کنید و با توجه به مواردی که توضیح می دهیم و همچنین با در نطر گرفتن نوع کسب و کار خود، تصمیم به خرید لپ تاپ بگیرید.

 

مقایسه لپ تاپ گیمینگ و معمولی

 

لپ تاپ گیمینگ چیست؟

زمانی که میخواهیم لپ تاپ گیمینگ و معمولی را باهم مقایسه کنیم اولین قدم این هست که بدانیم لپ تاپ گیمینگ چیست؟ بعضی از شرکت های تولید کننده رایانه ای  برای گیمرها لپ تاپ‌هایی مخصوص بازی تولید می‌کنند. این امر به این معنی است که این لپ تاپ‌ها به طور معمول قدرت بالاتری برای اجرای بهتر و مناسب‌ تر تمام بازی‌ها مانند بازی‌های بسیار سنگین دارند. لپ تاپ گیمینگ عمدتاً برای کارهایی نظیر بازی و یا ویرایش ویدیو که عملکرد بالایی دارند استفاده می شود. به همین دلیل نیز این نوع لپ تاپ ها معمولا دارای کارت گرافیک اختصاصی، حافظه رم بالا، پردازنده قدرتمند هستند. با توجه به اینکه این نوع لپ تاپ ها برای انجام کارهای سنگین طراحی شده اند در نتیجه گرمای بیشتری نیز تولید می کنند و به همین منظور نیز خنک کننده قدرتمندی برای آنها در نظر گرفته می شود. باید بدانید که در لپ تاپ‌های گیمینگ قدرت بسیار مهم‌تر از سایر موارد است. به همین دلیل این لپ تاپ‌ها از ظرافت لپ تاپ‌های معمولی برخوردار نیستند. پس از نوع طراحی به راحتی می‌توان لپ تاپ‌های گیمینگ را شناسایی کرد.

سیستم های گیمینگ همچنین اندازه ای بزرگ با صفحه نمایش باکیفیت بالایی دارند و از نظر ظاهری نیز دارای جلوه ای زیبا با نورپردازی های LED روی پانل های بدنه و کیبورد هستند. معمولا قیمت لپ تاپ گیمینگ در مقایسه با مدل های معمولی بیشتر است که در این باره در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی

حالا که فهمیدیم لپ تاپ گیمینگ چیست و چه ویژگی هایی دارد، نوبت آن است که در مورد تفاوت های موجود در میان آن با سیستم های معمولی نیز توضیحاتی ارائه دهیم. در ادامه این دو سری را از جنبه های مختلفی همچون طراحی، قیمت، مشخصات سخت افزاری و نوع نمایشگر با هم مقایسه خواهیم کرد به موارد مهم در تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی خواهیم پرداخت. عمده‌ترین تفاوت لپ تاپ گیمینگ با معمولی را می‌توان عملکرد آن دو دانست. لپ تاپ‌های گیمینگ دستگاه‌های الکترونیکی پر قدرتی هستند که برای اهدافی با نیاز به عملکرد بالا استفاده می‌شوند؛ مانند بازی یا ویرایش ویدئو. در کاربردهایی مانند گیمینگ یا ادیت فیلم و ویدئو اجزای لپ تاپ باید در بهترین حالت خود کار کنند. لپ تاپ‌های گیمینگ به‌گونه‌ای ساخته شده‌اند که چنین فشاری را تحمل می‌کنند. لپ تاپ‌های استاندارد و نرمال بیشتر برای کارهای رسمی و اداری سازماندهی شده‌اند. این نوع لپ تاپ‌ها اغلب برای عملیاتی مانند پردازش متن، چک کردن ایمیل، ساخت پاورپوینت، برقراری تماس‌های صوتی و تصویری و .. به کار می‌روند. این کاربردها نیاز به اجزایی با عملکرد بالا ندارند.

 

لپ تاپ گیمینگ

 

گرافیک VGA

اگر گیمر حرفه ای باشید میتوانید حدس بزنید منظور ما از گرافیک قدرتمند چی  هست، یعنی از کیفیت بازی لذت بردن، یعنی هر بازی با هر کیفیتی را به بهترین شکل ممکن به نمایش بگذارند اما اگر به تازگی میخواهید وارد دنیای بازی شوید باید بدانید که مهم ترین  قسمت لپ تاپ بازی، گرافیک آن هست. به طور معمول لپ تاپ های مخصوص بازی از کارت گرافیک سطح بالا بهره می برند اما لپ تاپ های معمولی دارای گرافیک داخلی هستند. کارت گرافیک داخلی یا سرخود بر روی برد اصلی و در واحد پردازش مرکزی تعبیه شده است که قدرت پردازشی کمی دارد و قابلیت انجام کارهای گرافیکی فشرده را ندارد. لپ تاپ گیمینگ از نظر گرافیک قوی تر است و قدرت پردازشی بالاتری در اجرای بازی ها و برنامه های گرافیکی دارد، اما سیستم های معمولی دارای گرافیک ضعیف تری هستند که لپ تاپ دانشجویی با کاربری عمومی و نوت بوک ها در این دسته قرار می گیرند.به همین دلیل قبل از خرید، مطمئن باشید که کارت گرافیک در لپ تاپ قابلیت ارتقا دارد یا خیر.کارت گرافیک اختصاصی، بازی ها رو روانتر و راحتتر اجرا می کنه. با کارت گرافیک های بالاتر از ۵۱۲ مگابایت،۱ یا ۲ گیگابایت،می تونید بازی های ۳ بعدی رو انجام بدین و این نکته رو در نظر بگیرید اگه بازی سه بعدی نکردین حتما امتحانش کنید.

پردازنده CPU

اولین تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی در مورد پردازنده اصلی است. CPU در لپ تاپ های بازی، هسته های بیشتری نسبت به لپ تاپ معمولی دارد.در واقع لپ تاپ های گیمینگ دارای پردازنده ای قدرتمند و با عملکرد بالا هستند که قابلیت پردازش سریع با حداقل بافر را دارند.
پردازنده در لپ تاپ های گیمینگ باید سرعت و عملکرد خوبی داشته باشد زیرا قدرت یک لپ تاپ گیمینگ بستگی به پردازنده آن دارد. اگرچه پردازنده در لپ تاپ های معمولی هم مهم است ولی در لپ تاپ های گیمینگ از اهمیت بیشتری برخوردار است. سرعت پردازنده مناسب در لپ تاپ های بازی نباید کمتر از گیگاهرتز در نظر گرفته شود. هر اندازه  Cpu و GPU قوی تر باشند، عملکرد لپ تاپ ها بالاتر می رود. بهترین سرعت در لپ تاپ های بازی سرعت 2.4 گیگاهرتز یا بیشتر می باشد. برای اینکه بدانید پردازنده لپ تاپی که میخواهید تهیه کنید از جهت قدرت پردازش در چه رده ای قرار دارد میتوانید مدل پردازنده رو در سایت اصلی آن جستجو کنید و به مدل های بالاتر و پایین تر آن دست پیدا کنید تا درک نسبی از قدرت و مدل پردازنده لپ تاپ مورد نظر خود به دست بیاورید.

 

لپ تاپ گیمینگ چیست؟

 

در یک نگاه اجمالی سعی میکنیم انواع پردازنده رو به شما معرفی کنیم ولی همانطور که گفتیم هنگام خرید لپ تاپ بهتر است با یک بررسی دقیق تری اشراف بیشتری بر روی وضعیت سخت افزاری دستگاه خود داشته باشید.با نگاه کردن به پردازنده متوجه می‌شویم که یک لپ تاپ برای کارهای سنگین طراحی شده یا کارهای روتین و سبک. در نگاه اول ممکن است پردازنده هر دو لپ تاپ یکسان به نظر برسند، اما عملکرد و ساختار داخلی آنها متفاوت است. اسامی و پسوندهای CPUها تفاوت آنها را تا حدی مشخص می‌سازد. پردازنده‌هایی که در لپ تاپ‌های معمولی و الترابوک‌ها استفاده می‌شوند، به دلیل قدرت کم نمی‌توانند سرعت کلاک بالایی داشته باشند.

در ادامه نمونه ای از پردازنده‌های اینتل را برای لپ تاپ‌های معمولی و  لپ تاپ‌های گیمینگ معرفی می کنیم

نمونه پردازنده های لپ تاپ های معمولی

G- Graphics

Y- Extremely Low Power

U- Ultra-Low Power

T- Power Optimized Lifestyle

نمونه پردازنده های لپ تاپ های گیمینگ

K- Unlocked

H- High Performance

HQ- High-Performance Quad Core

HK- High Performance and unlocked

مثلا پردازنده با پسوند K-Unlocked می‌تواند بسته به نیاز سرعت کلاک متفاوتی تولید کنند. به طور معمول پردازنده‌های لپ تاپ گیمینگ هسته‌های بیشتری دارند که سرعت کلاک بالا و عملکرد بالا را تسهیل می‌کنند.

 

تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی

حافظه رم RAM

دومین تفاوت لپ تاپ های گیمنگ با معمولی، در میزان حافظه رم است همانطور که میدانیم رم تعیین کننده است که چه تعداد برنامه بازی را میتوانید بر روی لپ تاپ خود بدون اینکه با مشکل هنگ کردن و کندی دستگاه مواجه شوید و به نوعی میتوان گفت رم برای اجرای بازی های سه بعدی بسیار اهمیت دارد. عموماً لپ تاپ های معمولی دارای ۴ تا ۸ گیگابایت حافظه رم هستند، اما سیستم های گیمینگ با حافظه رم ۸ تا ۱۶ گیگابایت و حتی در برخی مدل تا ۶۴ گیگابایت نیز پیکربندی می شود.

پیشنهاد فروشگاه اینترنتی پیشتازان تکنولوژی به شما کاربران عزیز این هست که اگر می خواهید لپ تاپ بازی و مناسب برای گیمینگ تهیه کنید  حتما VRam سه بعدی انتخاب کنید. VRam حافظه ویدیویی است که برای داده های تصویری به کار می رود و وظیفه رم را به عهده دارد، و تنها داده های گرافیک رو برای کارت گرافیک ذخیره می کند. بنابراین باید لپ تاپی رو برای بازی انتخاب کنید که VRAM بیشتری داشته باشد و برای بازی های سه بعدی خیلی استفاده میشود.

 

پردازنده های لپ تاپ های گیمینگ

 

صفحه نمایش Display

یکی دیگر از تفاوت های میان لپ تاپ های گیمینگ با معمولی که در واقع برتری سیستم گیمینگ به شمار می رود، نرخ رفرش صفحه نمایش است. به دلیل این که در برخی بازی‌ها، لحظات مهم هستند، باید لپ تاپ‌های گیمینگ تأخیر نمایشگر کمتری داشته باشند. همین امر باعث شده تا نرخ نوسازی تصویر در آن‌ها بسیار مناسب‌تر و بهتر از لپ تاپ‌های معمولی باشد. صفحه نمایش لپ تاپ های گیمینگ معمولا از کیفیت بالایی برخوردار هستند تا بتواند بهترین تصاویر را ایجاد کند، معمولا با نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز یا ۱۴۴ و حتی بالاتر (در مدل های جدید تا 300 هرتز) عرضه می شوند در صورتی که این نرخ در لپ تاپ های معمولی بین 60 تا 120 هرتز می باشد

نکته دیگری که در نمایشگر باید توجه داشته باشید، زاویه دید هست، باید بتوانید دامنه دید وسیعی داشته باشید، بهترین سایز صفحه نمایشگر 17 اینچی هست که بازی را برای شما هیجان انگیز می کند و در مورد پنل هم IPS  رو انتخاب کنید چون در زاویه های مختلف، کیفیت تصاویر کم نمی شود.

 

تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی در خنک کننده

یکی از ویژگی های مهمی که لپ تاپ های گیمینگ دارند، سیستم خنک کننده هست، لپ تاپ گیمینگ معمولا به صورت متوالی و طولانی مدت استفاده می شود و همچنین بازی هایی با گرافیک بالا به  CPU و GPU فشار بیشتری وارد می کنند ، به همین دلیل گرمای زیادی نیز تولید می کند. به همین دلیل تولید کنندگان لپ تاپ گیمینگ برای خنک نگه داشتن آن از خنک کننده قدرتمندی استفاده می کنند تا نهایت عملکرد را داشته باشد. دمای مناسب برای لپ تاپ گیمینگ بین 70 تا 80 درجه سانتی گراد هست، که از این مقدار نباید کمتر یا بیشتر شود اما در لپ تاپ های معمولی فشار کاری کمتر بوده و در نتیجه خنک کننده آن نیز ضعیف تر است. به همین دلیل است که حتی بهترین لپ تاپ های معمولی نیز در برخی مواقع در هنگام استفاده بیش از حد و یا فشار کاری بالا داغ می کنند. بعضی کمپانی های ساخت لپ تاپ های بازی مثل MSi،سیستم خنک کننده ای به اسم Coller Boost3 طراحی کردند که به راحتی و بدون صدا کار می کند.

 

لپ تاپ‌های معمولی و لپ تاپ‌های گیمینگ

 

طراحی متفاوت و زیبایی کیبورد 

از دیگر تفاوت هایی که در میان لپ تاپ گیمینگ و معمولی زیاد به چشم می خورد، طراحی صفحه کلید است. کیبورد لپ تاپ های گیمینگ به نوعی است که فاصله مناسبی  بین آن ها هست، و نیازی به فشار زیاد ندارید، برای همین نرم تر از کیبوردهای دیگر است

یکی از نکاتی که اغلب گیمرهای حرفه ای با هم همنظر هستند علاقه به بازی در محیط های کم نور است به جهت شبیه سازی و تعادل فشار روانی  لپ تاپ گیمینگ از صفحه کلیدی با طراحی محکم تر و با نور پس زمینه رنگی برخوردار است و به گیمر کمک می کند که بتواند در نور کم، دکمه های کیبورد رو مشاهده کند اما معمولا در لپ تاپ های معمولی از کیبوردهایی با طراحی ظریف تر و بدون نور پس زمینه استفاده می شود و همچنین به علت اینکه از آن ها استفاده مدام نمیشود  نسبت به لپ تاپ های گیمینگ مقاومت و عمر کوتاه تری دارند.

 

کیبورد لپ تاپ های گیمینگ

 

باتری 

لپ تاپ های گیمینگ دستگاه های الکترونیکی قدرتمندی هستند، به همین دلیل نیز باتری بزرگ تری نسبت به مدل های معمولی دارند. این سری به دلیل توان کاری بالایی که در هنگام بازی و یا کارهای گرافیکی دارند حتی با وجود داشتن باتری بزرگ نیز در بهترین شرایط ۶ تا ۸ ساعت قابلیت شارژدهی دارند.در مقابل، لپ تاپ های معمولی باتری کوچک تری نسبت به مدل های گیمینگ دارند. البته این نوع لپ تاپ ها به دلیل فشار کاری کمتر، انرژی کمتری نیز مصرف می کنند و حتی با وجود داشتن باتری کوچک تر، معمولا شارژ آنها تا ۱۲ ساعت قابل استفاده است. بنابراین می توان گفت لپ تاپ معمولی از نظر میزان شارژدهی نسبت به گیمینگ کارآمدتر است.

نوع اتصالات در لپ تاپ گیمینگ متفاوته

به دلیل اینکه امروزه اکثر بازی ها به صورت آنلاین انجام میشه، لازم است لپ تاپی رو انتخاب کنید که اتصال به وای فای داشته باشد تا بتوانید در فضاهای عمومی هم وصل بشوید. اما لپ تاپ های معمولی این خاصیت را ندارند، ازطرفی به اشتراک گذاشتن یک ویژگی دیگر مهم در لپ تاپ های گیمینگ است، و با توجه به این که با پیشرفت تکنولوژی اکثر اسپیکرها ، باند ها و بلندگوها از قابلیت بلوتوث برخوردار هستند لازم است بتوانید به راحتی به بلوتوث وصل بشوید. پورت ها نیز جزو موارد مهمی هستند و لازم به ذکر است همه لپ تاپ ها، پورت های USB  و HDMI دارند، اما لپ تاپ های گیمینگ پورت های خارجی بیشتری برای ارتباط با دستگاه های دیگر دارند به همین دلیل در هنگام خرید لپ تاپ به این نکته دقت کنید.

 

نوع اتصالات در لپ تاپ بازی متفاوته

 

طراحی ظاهری

از نظر طراحی، لپ تاپ های معمولی که برای کارهای تجاری و روزمره استفاده می شوند معمولا باریک و سبک هستند. نمای بیرونی این نوع لپ تاپ ها ظاهری صاف دارند که مناسب محیط های اداری است و همچنین با طراحی سبکی که دارند قابلیت حمل آسانی دارند و به راحتی قابل جابه جایی هستند. لپ تاپ‌های تجاری و الترابوک‌ها معمولاً باریک و براق هستند. طراحی جمع و جور تری دارند و سبک‌تر هستند. همین ویژگی موجب شده قابلیت حمل راحتی داشته باشند. این درحالی است که لپ تاپ های مخصوص گیمینگ دارای بدنه ای محکم و طراحی های رباتیک هستند که ظاهری جذاب و متفاوت را به آن بخشیده است و از طرفی وزن آن ها نیز به دلیل وجود قطعات بیشتر و قوی تر و همچنین سیستم خنک کننده متفاوت، سنگین تر از لپ تاپ‌های معمولی است. پس افرادی که وزن برای آن‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، حتماً در هنگام انتخاب میان لپ تاپ‌های گیمینگ و معمولی به این نکته توجه بسیاری داشته باشند.لپ تاپ‌های گیمینگ قاب و بدنه‌ای قوی دارند و قطعات آن نیز از نظر کارایی بالاتر از لپ تاپ‌های معمولی هستند. لپ تاپ‌های گیمینگ همچنین اغلب با نور RGB تزئین شده‌اند.

 

طراحی ظاهری لپ تاپ گیمینگ

 

صدا

یکی دیگر از مواردی که می‌توان آن را در معیارهای مقایسه لپ تاپ گیمینگ و معمولی قرار داد، کیفیت صدا است. کیفیت صدای لپ تاپ‌های گیمینگ به مراتب بالاتر از لپ تاپ‌های معمولی است. این لپ تاپ‌ها به دلیل استفاده از کارت صدا و اسپیکرهای قوی تر، صدایی با کیفیت و کمیتی بالاتر از لپ تاپ‌های معمولی تولید و پخش می‌کنند که باعث می‌شود کاربران بتوانند لذت بیشتری از شنیدن آن ببرند.

 

قابلیت ارتقاء

تمام لپ تاپ‌ها قابلیت ارتقای برخی قطعات را دارند، اما باید بدانید که این قابلیت در لپ تاپ‌های گیمینگ بهتر است. شما در لپ تاپ‌های گیمینگ می‌توانید قطعات بیشتری را ارتقا دهید و از قطعات جدیدی با قدرت بسیار بیشتر استفاده کنید. در حالی که لپ تاپ‌های معمولی گاهی توان ساپورت از قدرت قطعات استوک لپ تاپ‌های گیمینگ را نیز ندارند.

 

قابلیت ارتقای لپ ناپ های گیمینگ

 

قیمت

از دیگر مواردی که باید در مقایسه لپ تاپ گیمینگ و معمولی به آن اشاره کرد، قیمت لپ تاپ‌هاست. قیمت لپ تاپ‌های گیمینگ به مراتب بالاتر از لپ تاپ‌های معمولی است. دلیل این امر را باید قدرت و کیفیت بالاتر قطعات استفاده شده در لپ تاپ‌های گیمینگ دانست. این لپ تاپ‌ها با استفاده از قطعات بسیار قوی تر نسبت به لپ تاپ‌های معمولی ساخته می‌شوند و به همین دلیل از قیمت بالاتری نیز برخوردار هستند.

چرا به جای کنسول بازی لپ تاپ بازی باید بخریم؟

کنسول های بازی فقط مختص بازی طراحی شده اند و کارایی دیگری ندارند تصاویری فوق العاده ای که شما در یک لپ تاپ بازی می بینید  با کنسول های بازی قابل مقایسه نیست و در صورتی که شما به یک دستگاه نیاز دارید که هم یتوانید جهت انجام امور کاری، تجاری و حرفه ی خود مانند کارهای گرافیکی، اداری از آن استفاده کنید و هم برای بازی و سرگرمی کارایی داشته باشد نسبت به بودجه ای که در میان میگذارید لپ تاپ های گیمینگ قطعا انتخاب اقتصادی و هوشمندانه تری خواهد بود.

 

چرا به جای کنسول بازی لپ تاپ بازی باید بخریم؟

 

جمع بندی

با یک بررسی اجمالی میتوانیم معایب و مزایای لپ تاپ های گیمینگ و معمولی را باهم مقایسه کنیم و با توجه به نوع کاربری و سطح توقعی که از یک لپ تاپ داریم بتوانیم خرید مناسب تری داشته باشیم .از مزایای خرید لپ تاپ گیمینک می توان به انجام بازی در سفر و در مکان‌های مختلف، طراحی زیباتر ، عدم محدودیت در انجام اکثر بازی‌ها (بر خلاف لپ تاپ‌های معمولی که تنها بازی‌های سطح پایین را ساپورت می‌کنند) و بهره‌مندی از سخت‌افزار قدرتمندتر و کارایی بالاتر اشاره کرد و در کنار اینها به عنوان معایب میتوانیم به گران بودن ، عمر باتری نسبتاً ضعیف (متوسط 6 ساعت) ، ایجاد گرما و سر و صدای بیش از حد اشاره کنیم.

 

لپ تاپ هی گیمینگ و معمولی

 

به صورت کلی میتوانیم بگوییم لپ تاپ‌های گیمینک بیشتر مناسب افرادی است که می‌خواهند به صورت طولانی مدت با دستگاهی قدرتمند کار کنند. این لپ تاپ ها برای کارهای برنامه نویسی هم استفاده کنید، زیرا این نوع لپ تاپ ها طوری ساخته شده اند که از عهده هر کاری برمی آیند پس این افراد می‌توانند بیشترین استفاده را از لپ تاپ‌های گیمینگ داشته باشند. اگر بخواهیم به صورت کلی چند دسته افراد را معرفی کنیم که بیشتر از لپ تاپ‌های گیمینگ استفاده می‌کنند باید به موارد زیر اشاره کنیم.

گیمرها (حرفه‌ ای یا نیمه حرفه ای)

مهندسین صدا (طراحان، تدوینگران، میکسرها و تکنیسین‌های صدا)

انیماتورها

طراحان دیجیتال

تدوین گران فیلم و ویدیو

برنامه نویسان

امروزه بازار لپ تاپ های استوک و اپن باکس به دلیل ارزان بودن بسیار داغ شده که در میان آنها می توانید مدل های گیمینگ را نیز مشاهده کنید. فروشگاه اینترنتی پیشتازان تکنولوژی مدل های مختلفی از لپ تاپ گیمینگ استوک و اپن باکس را با قیمت بسیار کمتری نسبت به مدل های آکبند عرضه می کند که شما می توانید با بودجه کمتری یک لپ تاپ گیمیگ با کارایی بالا را از این فروشگاه تهیه کنید.

اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.